Tui-na je Kitajska vrsta terapije in je bila kot del Tradicionalne kitajske medicine (TKM) uporabljena zadnjih 4.000 let. Temelji na tradicionalni TKM teoriji o pretoku QI-ja kot osnovno terapevtsko orodje. Preko uporabe masaže mišic in vezi, se Tui-na trudi vzpostaviti bolj harmoničen pretok QI-ja preko energijskih kanalov in s tem omogočiti telesu, da se samo ozdravi.
Po literaturi je več kot 110 vrst Tui-Na masaž.

V klinični praksi se najpogosteje uporablja okrog 20 osnovnih in 16 sestavljenih masažnih prijemov.
Cilj vsakega masažnega prijema je sproščanje mišic in kit, omogočanje neoviranega pretoka energije( Qi-ja)
po meridijanih (energijskih kanalih, po katerih se pretaka naša življenjska energija), izničenje učinkov zunanjih (mraz, vročina, hrana, težko delo….), notranjih patogenih dejavnikov (oooo, naša čustva…), izboljšanje pretoka krvi in odprava zastojev krvnega pretoka.

Kitajski predniki v dolini Rumene reke so okrog 2.700 let p.n.š. prvič zbrali primitivne izkušnje o masaži. Narodni zdravniki imenovani tudi čudežni zdravniki v obdobju dinastije Šang (1.700 p.n.š.) so imeli velik vpliv na ljudi v tem času.

V Tradicionalni kitajski medicini je v uri organov predstavljen čas dneva in letni časi, v katerih imajo organi največ energije.
V uri je 12 organskih sistemov in 2 dodatna (osrčnik in trojni grelec).
Vsak organski sistem je povezan z letnimi časi, okusi, čutili in seveda s čustvi!
Če organ ne deluje optimalno, pride do telesnih in čustvenih motenj.
Čeprav se nam nekateri simptomi ne zdijo smiselni (npr. zgodnje sivenje las, ki je povezano po TKM z neuravnovešenim delovanjem ledvic), lahko s pomočjo ure organov odkrijemo pomembne motnje delovanja telesa.

 

 

Polaganje ventuz je zelo učinkovita vrsta terapije Tradicionalne kitajske medicine (TKM).
Gre za zdravljenje z vlekom, kjer terapevt “prisesa” kozarčke na pacientovo kožo.
Glavni terapevtski učinek vakuma je: ogrevanje, izboljševanje kroženja krvi in qi energije, odvajanje vlage in mraza ter zmanjševanje oteklin in bolečin!

Ima protibolečinski učinek, (npr. pri zvinih se s pomočjo ventuz zmanjša oteklina, oziroma zastajanje krvi v prizadetem sklepu). Kozarci tudi odlično odvajajo veter in vlago iz telesa!
Na Kitajskem se je ta terapija uporabljala že pred več kot 3000 pr.n.št., imenovali so jo ‘metoda roga’ (takrat so iz ran odstranjevali gnoj s pomočjo roga in vakuma,ki je nastal v njem!). V zahodni fizioterapevtski svet pa so ventuze prišle iz Kitajske preko Rusije in se redno uporabljajo pri športnih poškodbah.

 

Moxa izvira iz TKM, kjer se moxanje (zdravljenje s cigaro iz divjega pelina), uporablja za različne težave, za protibolečinske in druge terapije.
Uporabljamo  jo za razsluzevanje telesa, dovajanje energije organom in krepitev imunskega sistema.